torsdag 7 januari 2010

Tutorial - Rosor

Jag har fått en hel del kommentarer och önskemål om en tutorial på rosorna jag gjort på en del av dom senaste korten. Jag gillar att göra dom av urrivna boksidor och jag tänkte visa när jag gör en sådan.
Ber om ursäkt för kvalitén på bilderna. Jag gjorde detta igår kväll när det var mörkt...

1. Jag har använt en 2" blomstans som jag hittade HÄR. Det behövs 3 utstansade blommor till varje ros.2. Jag har chalkat kanterna på alla 3 blommor och sedan vikt varje blomma på 3 ställen. Detta är lite svårt att förklara så därför har jag stansat ut en extra som jag ritat linjer på där vikningen ska ske.


3. Sedan klipper ett snitt in till mitten på den första blomman, på den andra blomman klipper jag ut ett blad och på den treje klipper jag ut 2 blad.


4. På varje blomma ska det limmar på ena bladet och sedan fäster man ihop det med bladet bredvid.


5. Det ska se ut såhär när det är klart.


6. Nästa steg är att få till bladens form. Jag har använt en liten pensel som jag lägger mot bladets undersida och sedan rullar upp bladet på penseln. Upprepa detta på alla bladen på alla 3 blommorna.


7. Nu har jag "snabbspolat" lite och vi är redan vid själva monteringen. Det är bara att limma ordentligt i botten på blomma nr. 2 (den näst största) och sedan stoppa i den i blomma nr. 1 (den största). Tryck försiktigt och se till att det fäster ordentligt. Sist fäster du den minsta blomman och tryck till lätt.


8. Nästa del som ska fästas är den utklippta delen med 2 sammansatta blad. Forma ena bladet med penseln och limma lite på utsidan av det andra, dra sedan det formade bladet över och fäst ihop. Detta steg är väldigt svårt att förklara men jag hoppas ni förstår vad jag menar.


9. Här limmar jag utsidan där dom 2 ändarna ska fästas ihop.


10. Så här ser det ut när den näst sista delen är fäst i själva rosen. Den sista delen rullas lite på båda sidor och man kan antingen limma ihop den lite eller låta bli, själv brukar jag inte limma nåt på den sista delen. Sen är det bara att fästa den i mitten och sen är rosen klar.


12. Så ska det se ut när den är färdig. Den här rosen blir lättare att göra för var gång man gör den. Det är bara första gången som det kan vara lite krångligt.


Jag försökte ha så få steg som möjligt och nu i efterhand kan jag tycka att det kanske fattas nåt steg, som t.ex vikningen på den näst sista delen. Om ni inte förstår så är det bara att fråga, kanske jag kan lägga till ett steg i efterhand om det nehövs.

Kanske ska tillägga att jag fick den här idén från Sassa. Jag såg dom här rosorna för första gången på hennes blogg och där kan ni även hitta en länk till en tutorial om hur man gör dessa, det var utifrån den tutorialen som jag lärde mig att göra dessa rosor.
Jag tyckte det blev lite tråkigt att göra dom i enfärgat hela tiden så jag testade att stansa ut i gamla urrivna boksidor och jag blev ganska öjd med resultatet. Nu funderar jag på att prova mönstrat papper, kan det bli bra tro?


Önska alla en fortsatt trevlig eftermiddag :)

12 kommentarer:

Helen sa...

Vilken bra förklaring, den sparar jag så får jag se om jag kan göra en någon gång!

Petra/Paradise sa...

tack för att du delar med dig av din fina tutorial!!! =)
Rosorna blir verkligen jättefina!
Å piffar upp korten på ett snyggt å billigt sätt! =D

Många kramar Petra

Kim Piggott sa...

Oh thank you for this so brilliant!
hugs
kim x

Marie Wisén sa...

Tack snälla du för den fina beskrivningen! Kramar i massor från mig! :o)

Marina sa...

Thank you for this fantastic tutorial.

Hugs,
Marina

Carina sa...

Hej!

Hittade till dig via en liten bloggrunda och blev helt betagen i det du gör och då framförallt på din beskrivning av rosorna!!!

Have a nice day!

Anonym sa...

gorgeous flowers! Thanks for showing how to make these beautiful roses. Now I can make my own thanks to your wonderful tutorial.
~Pam
http://stampsinc.blogspot.com/

Sari Hänninen sa...

En sån fin handledning! Jag länkar till den från min blogg!
Tack!

Madde sa...

Det är nog bara för att jag är ny på sånt här med scrapbooking och sånt, men jag vet inte vad chalkat är. Skulle du kunna förklara det?

Frogprincess sa...

Det här var intressant.
Jag gillar att göra egna kort och har länge funderat på hur man kan göra olika blommor :-)

Marte sa...

Tusen takk!! :) Dette skal jeg gi et forsøk! :)

Hampus sa...

Underbar ros ! Gjorde mig ett par fast med vanligt rött papper och lite oljefärg, Tack för en bra förklaring :D

Lägger upp ett färdigt resultat på www.Hampusefternamn.blogspot.com
Om du är intresserad.